Lista alergenów

Opublikowano: 2021-11-14 22:13, Numer artykułu: 46219 , Autor: M.Sobczak

Lista 14 alergenów występujących w żywności:

  1. Gluten;
  2. Skorupiaki i produkty pochodne;
  3. Jaja i produkty pochodne;
  4. Ryby i produkty pochodne;
  5. Orzeszki ziemne, arachidowe i produkty pochodne;
  6. Soja i produkty sojowe;
  7. Mleko i produkty pochodne (z laktozą włącznie);
  8. Orzechy (pozostałe) i produkty pochodne;
  9. Seler i produkty pochodne;
  10. Gorczyca (w tym musztarda);
  11. Sezam i produkty pochodne;
  12. Dwutlenek siarki i siarczany w stężeniu powyżej 10mg/l w przeliczeniu SO2;
  13. Łubin i produkty pochodne;
  14. Mięczaki i produkty pochodne.

Rozporządzenie Parlamenty Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności