Lista alergenów
Opublikowano: 2021-11-14 22:13, Numer artykułu: 46219 , Autor: M.Sobczak
Lista 14 alergenów występujących w żywności:
- Gluten;
- Skorupiaki i produkty pochodne;
- Jaja i produkty pochodne;
- Ryby i produkty pochodne;
- Orzeszki ziemne, arachidowe i produkty pochodne;
- Soja i produkty sojowe;
- Mleko i produkty pochodne (z laktozą włącznie);
- Orzechy (pozostałe) i produkty pochodne;
- Seler i produkty pochodne;
- Gorczyca (w tym musztarda);
- Sezam i produkty pochodne;
- Dwutlenek siarki i siarczany w stężeniu powyżej 10mg/l w przeliczeniu SO2;
- Łubin i produkty pochodne;
- Mięczaki i produkty pochodne.
Rozporządzenie Parlamenty Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności