Akademia Dobrego Smaku
„Akademia Dobrego Smaku”
Innowacja kulinarna realizowana w klasie 6b
Autor innowacji:
Kinga Banaszak – nauczyciel matematyki
Realizator innowacji:
Kinga Banaszak
Rodzaj innowacji: metodyczna
Etap edukacyjny: drugi etap edukacyjny
Czas trwania innowacji: od roku szkolnego 2024/2025
Adresaci innowacji:
Uczniowie klasy 6b.
Zajęcia objęte innowacją:
Zajęcia dodatkowe - raz na dwa tygodnie (2 godziny lekcyjne)
Cele ogólne
- kształtowanie kulinarnych zainteresowań u dzieci,
- motywowanie do możliwie największej samodzielności dzieci w zakresie estetycznego przygotowywania posiłków i ich spożywania,
- nauka gotowania w sposób kreatywny i prosty,
- zdobywanie wiedzy na temat zasad zdrowego żywienia,
- bezpieczne zachowanie w kuchni,
- poznawanie nowych smaków i ciekawych potraw.
Cele szczegółowe:
- usprawnianie czynności samoobsługowych,
- wyrabianie umiejętności posługiwania się prostymi sprzętami i urządzeniami kuchennymi,
- właściwe zachowanie się i zwrócenie uwagi na należyte bezpieczeństwo i higienę pracy podczas zajęć w kuchni,
- kształtowanie postawy bezpiecznego posługiwania się narzędziami typu: łyżka, widelec, nóż.
- rozpoznawanie przedmiotów wykorzystywanych w kuchni i ich nazw,
- wdrażanie do korzystania ze źródeł informacji, instrukcji wykonania, rozumienia i zastosowania jej w praktyce,
- doskonalenie umiejętności bezpiecznego posługiwania się sprzętem AGD, który ułatwia pracę w kuchni,
- samodzielne przygotowywanie potraw,
- wyrabianie poczucia estetyki poprzez zewnętrzny obraz przygotowywanych potraw i ich estetyczne spożywanie,
- wyrabianie umiejętności właściwego gospodarowania produktami spożywczymi i ich przechowywania,
- kształtowanie umiejętności pracy w zespole.
Pliki do pobrania: